Veel hoveniers beamen het: een goede werkschoen of werklaars voor dit vakgebied moet aan ontzettend veel eigenschappen voldoen. Een werkschoen van een hovenier moet ook nog eens alle seizoenen en weersomstandigheden trotseren. Welk type schoen je als hovenier draagt, is dus niet alleen afhankelijk van je werkzaamheden. De tijd van het jaar waarin het werk wordt uitgevoerd is minstens zo belangrijk.
Werkschoenen en werklaarzen die vocht en kou trotseren
Hovenierswerk is absoluut geen seizoenswerk. Het hele jaar door is een hovenier bezig met planten, graven en straten. In de winter gaan de werkzaamheden van een hovenier gewoon door. Het aanleggen van plantenborders, straten en het bouwen van schuttingen en tuinoverkappingen zijn werkzaamheden die in de winter plaatsvinden. Een werkschoen of werklaars voor een hovenier moet in de koude en natte seizoenen dus vooral veilig, warm en waterdicht zijn.
Ademende werkschoenen en werklaarzen in de zomer
In de zomer houdt een hovenier zich bezig met het aanplanten van bomen en struiken. Ook bemesting en het aanleggen van graszoden behoren tot de werkzaamheden. Een hovenier focust zich in de warmere seizoenen ook op het algemeen onderhoud van een tuin of plantsoen. Snoeien, kappen, bouwen, mesten en hakken: een hovenier voert al deze uiteenlopende werkzaamheden uit. Waar de werkschoen voor een hovenier in de winter voor warme voeten moet zorgen, ligt de focus in de zomer juist meer op een ademende werkschoen die zweetvoeten voorkomt.
Hoe kies je als hovenier een goede werkschoen?
Werkzaamheden het hele jaar door uitvoeren op één paar werkschoenen is voor een hovenier eigenlijk geen optie. Niet alleen door de verschillende weersomstandigheden, maar vooral ook door de veelzijdigheid aan werkzaamheden. Als je hovenier bent, kun je het beste kiezen voor een werklaars die goed afsluit en die goed waterdicht is. De zool moet vuil makkelijk loslaten. Daarnaast is het van belang dat de laars goed ademt, om zweetvoeten tijdens het vele lopen te voorkomen.
Voor straatwerk is een laars juist uiterst oncomfortabel. Bij het hurken en het zitten op de knieën geeft een werklaars minder bewegingsvrijheid. De werklaars kan gaan schuren bij de schenen en de achillespees. Kies voor het straten voor een lage schoen, waarvan de achterkant afloopt. Zodat de achillespees ruimte krijgt tijdens het hurken. De neus van de werkschoen komt veel in contact met de grond. Een beschermende kruipneus is belangrijk voor de veiligheid van de voeten én is beter bestand tegen slijtage door het contact met straattegels.
Straatwerk wordt niet alleen in de zomermaanden uitgevoerd. Tijdens natte en koude dagen gaat het werk gewoon door. Kies daarom voor een waterafstotende schoen met een grove zool. Vuil laat bij dit type schoenzool makkelijker los, waardoor een hovenier meer grip heeft.
Hoveniers werkschoenen voor zwaar werk en bosbouw
Wanneer een hovenier in bossen met cirkelzagen werkt, is een werkschoen nodig die beschermt tegen schade door zaagbladen. Als jij als hovenier regelmatig met krachtige zagen werkt, dan raden wij je aan om contact met ons op te nemen. We adviseren je in dit geval graag over een werkschoen die voor jou het meest veilig is.
Een topmerk werkschoenen voor hoveniers
Het van oorsprong Schotse merk Buckbootz weet wel raad met het warm en droog houden van voeten. De Schotten zijn, misschien wel meer dan wij Nederlanders, gewend aan het werken in natte omstandigheden. De werkers in Schotland waren klaar met koude en natte voeten door slechte werkschoenen waarvan de zolen ook nog eens vaker los dan vast zaten. De ontwikkeling van comfortabele en veilige werkschoenen door Buckbootz komt dus eigenlijk voort uit ergernis.
Buckbootz ontwikkelt tegenwoordig werkschoenen die perfect aansluiten op de werkzaamheden van hoveniers. Benieuwd welke werkschoenen het beste bij jou passen? Kijk in onze webshop of neem contact met ons op. We helpen je graag om de werkschoen te vinden die het beste bij jouw werkzaamheden past.
Benieuwd naar de beste werkschoenen voor een hovenier? De Veiligheidsschoen stelde een top vijf werkschoenen voor hoveniers samen:
1. Buckbootz BBZ6000BK Neopreen Laars Zwart S5
2. Buckbootz BSH009BK Buckshot Hoog Zwart S3
3. Buckbootz BSH008WPNM Buckshot Hoog/Rits Bruin S3
4. Arbesko 959 S3
5. Albatros 63.622.0 Ultratrail Olive Mid S3
Tips om een goede hoveniers werkschoen te kopen en te onderhouden
- Kies voor minimaal één paar werklaarzen om je voeten te beschermen tegen vocht en kou. Beperk je niet alleen tot werklaarzen: stem je werkschoenen af op de werkzaamheden die je uitvoert. Schaf naast werklaarzen ook een paar goede, veilige en comfortabele werkschoenen aan voor bijvoorbeeld straatwerk. Let bij de werkschoenen op dat de hiel afloopt, waardoor je achillespees vrij is tijdens het hurken.
- Koop werkschoenen en werklaarzen met een grove zool. Vuil laat hierdoor makkelijker los. Een grove zool maakt werkzaamheden op verschillende ondergronden mogelijk.
- Let op dat een werklaars een goede ademende werking heeft. Dit voorkomt zweetvoeten tijdens het vele lopen.
- Vet leren werkschoenen regelmatig in. Dit voorkomt slijtage van het leer en zorgt ervoor dat de schoen beter bestand blijft tegen vocht. Nog een groot voordeel: je verlengt de levensduur van je werkschoenen door ze goed te onderhouden.
- Kies voor thermo winterlaarzen als je te maken krijgt met werkzaamheden in (extreem) koude temperaturen.