Werkschoenen

De normeringen van werkschoenen

Werkschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende veiligheidsnormen. Iedere werkschoen-normering heeft zijn eigen betekenis en geeft daarmee aan welke bescherming de werkschoen biedt. In dit artikel leggen we uit wat de verschillende veiligheidsnormen betekenen en waar u rekening mee dient te houden als u werkzaamheden uitvoert waarbij een bepaalde veiligheidsnorm verplicht is. 

Werkschoenen of veiligheidsschoenen lijken op het eerste gezicht vanzelfsprekend veilig. Een verharde neus en een tussenzool bieden immers bescherming voor voeten. Toch zijn er verschillende veiligheidsnormen voor werkschoenen. Sterker nog: in bepaalde vakgebieden is het verplicht om een veiligheidsschoen te dragen met een minimale norm. Welke normeringen het meest voorkomen en wat deze norm per schoen precies betekent, leggen we graag uit. 

Of werkschoenen met een bepaalde norm dan minder veilig zijn dan andere? Dat is niet perse het geval. Het gaat er vooral om dat veiligheidsschoenen zware testen ondergaan en op bepaalde vlakken deze testen moeten doorstaan. Daar komt bij dat het ene beroep het andere beroep niet is. Iemand die in de zware bouw of bosbouw werkt, loopt simpelweg meer risico op letsel aan zijn voeten dan iemand die in de zorg werkt. Daarom is het belangrijk, en in veel beroepen ook verplicht, om op een werkschoen met de juiste veiligheidsnorm te werken. 

In onze webshop verkopen wij alleen werkschoenen voor heren en werkschoenen voor dames die voorzien zijn van het CE-keurmerk. Een CE-keurmerk geeft aan dat een product voldoet aan wettelijke eisen die binnen de Europese Unie gelden. Veel consumentenproducten die op de Europese markt verschijnen, dragen verplicht een CE-keurmerk, waaronder ook veiligheidsschoenen.

Een nieuwe norm voor veiligheidsschoenen vanaf 2023 

Vanaf 2023 - met overgangsjaar 2022 - geldt er nog maar één wettelijke ISO-norm voor nieuwe veiligheidsschoenen. De ISO-norm is het CE-keurmerk dat in Europa geldt voor veiligheidsschoenen. Veiligheidsschoenen die voldoen aan de oude ISO-norm (EN ISO 20345:2012) zijn nog voorzien van dit keurmerk voor maximaal vijf jaar. Een veiligheidsschoen die in 2022 gemarkeerd is met deze oude norm, blijft dus nog conform tot 2027.  

Vóór 2023 werden onderstaande veiligheidsnormen voor veiligheidsschoenen gehanteerd:  

  1. De EN ISO 20345:2012 norm: dit is dé norm voor werkschoenen, met verplichte teenbescherming (Deze norm mag vanaf het overgangsjaar 2022 nog maximaal vijf jaar gebruikt worden.)  
  2. De EN ISO 20347:20212 norm: dit is de norm voor beroepsschoenen, zonder verplichte teenbescherming.

De nieuwe Europese EN ISO 20345:2022 norm en EN ISO 20347:2022 zijn de enige geldende norm voor nieuwe veiligheidsschoenen. De oude normeringen zijn daarnaast nog vijf jaar geldig. Deze EN ISO 20345:2022 norm bestaat uit een aantal basiseisen die afgekort worden met de letters SB. Deze basisnormen zijn verplicht voor het verkrijgen van de normering. Ook zijn er een aantal niet verplichte eisen opgenomen in deze nieuwe normering. De niet verplichte eisen worden toegepast door producenten van werkschoenen op specifiek gebruik van de werkschoen. Denk bijvoorbeeld aan waterdichtheid. De veiligheidsnormen worden op werkschoenen aangeduid met de  letter S. 

 

Wat houdt de verplichte SB norm van de EN ISO 20345 in? 

Al onze veiligheidsschoenen zijn voorzien van de EN ISO 20345 norm. Alle veiligheidsschoenen binnen deze norm zijn verplicht uitgerust met teenbescherming. De nieuwe veiligheidsnorm, die vanaf 2023 geldt, bevat een aantal extra ‘basiseisen’ (SB).  

In de nieuwe norm vallen onder SB de volgende minimale eisen: 

  • Schok- en verpletterbestendige schoenneuzen (resp. 200 joule en 15.000 Newton); 
  • Stevigheid, onschadelijkheid en werkzaamheid van de gebruikte materialen; 
  • Ergonomie en comfort van de schoen;
  • Slipweerstand. 

Nu vraagt u zich misschien af: wat is 200 joule? Een joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om iets van 98,1 gram één meter op te tillen. Dat klinkt nog wat ingewikkeld, 200 joule komt overeen met de druk van 20 kilo aan gewicht dat de neus van een werkschoen moet kunnen weerstaan. Bekijk ons assortiment SB werkschoenen.

In de nieuwe norm vinden we een aantal nieuwe categorieën terug. Ook blijven een aantal (oude) categorieën bestaan. In onderstaand overzicht beschrijven we de standaard markeringen die gelden binnen de EN ISO 20345 norm voor veiligheidsschoenen.

  SB S + Basis veiligheidseisen. Hieronder vallen schok- en verpletterbestendige schoenneuzen. Stevigheid, onschadelijkheid en werkzaamheid van de gebruikte materialen. Ergonomie en comfort van de veiligheidsschoen. En slipweerstand. 
  S1 SB + E + A + gesloten hiel
  S1P S1+ P
Nieuw S1PL S1 + PL
Nieuw S1PS S1 + PS
  S2 S1 + WPA
  S3 S2 + P + zool met voldoende grip
Nieuw S3L S2 + PL + zool met voldoende grip
Nieuw S3S S2 + PS + zool met voldoende grip
  S4 S2 + WR
  S5 S3 +WR
Nieuw S6 S2 + WR
Nieuw S7 S3 + WR
Nieuw S7L
S3L + WR
Nieuw S7S
S3S + WR

 

De betekenis van de diverse coderingen: 

  S Schok- en verpletterbestendige schoenneuzen (resp. 200 joule en 15.000 Newton
  E Energie absorberende hk
  A Antistatische weerstand
  P Antiperforatiezool voor metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5 mm
Nieuw PL Antiperforatiezool voor objecten met een doorsnede tot ø 4,5 mm
Nieuw PS Antiperforatiezool voor objecten met een doorsnede tot ø 3 mm
Nieuw WPA Volledige waterbestendigheid van de bovenkant van de schoen
  WR Waterbestendigheid
  FO Oliebestendige zool
  HRO Hittebestendige zool
  HI Warmte isolatie
  CI Koude isolatie
  M Beschermende middenzool
  AN Enkel bescherming
  CR Snijweerstand
  C Gedeeltelijk elektrisch geleidend
Nieuw LG Laddergrip
Nieuw SC Slijtvaste overneus
Nieuw SR Anti-slip zool

 

Een update in normeringen voor veiligheidsschoenen   

Naast dat veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen vanaf 2023 voorzien moeten zijn van de basiseisen (SB) zijn er nog een aantal updates terug te vinden in de normeringen. In bovenstaande tabel zijn deze basiseisen gemarkeerd als ‘Nieuw’. Hieronder gaan we uitgebreider in op deze nieuwe veiligheidseisen.
 

Nieuwe normen voor waterbestendigheid (WPA)
De nieuwe norm voor waterbestendigheid van de bovenkant van de werkschoen wordt aangeduid met WPA. Werklaarzen met een S6 en S7 norm vallen in deze categorie. Het zijn waterbestendige, laarzen of hoge werkschoenen. Deze werklaarzen zijn waterbestendig bij direct contact met water en beschermen tegen vochtopname nadat de werklaarzen langdurig in contact zijn met water. 

Nieuwe norm voor slipweerstand (SR)
SR duidt de nieuwe norm voor slipweerstand aan, deze norm is toegevoegd aan de basiseisen (SB). 

Nieuwe normen voor perforatiebestendige zolen (PL en PS)
De P, PL en PS normen, zeggen iets over de perforatiebestendigheid van de zolen van veiligheidsschoenen. De P staat voor perforatiebestendig. De zool is bestand tegen perforatie. De P is niet nieuw. PL en PS daarentegen wel. De zolen van veiligheidsschoenen met een PL normering zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 4.5 millimeter. De zolen van veiligheidsschoenen met een PS normering zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 3 millimeter. 

Nieuwe norm voor stabiliteit op een ladder (LG)
LG is een nieuwe norm en staat voor stabiliteit op een ladder. Ook wel laddergrip genoemd. 

Nieuwe norm voor slijtvastheid (SC)
SC is een nieuwe norm en staat voor Stuff Cap, oftewel beschermende overneus.

 

Een helder overzicht van alle normen 

Het duizelt misschien al flink, na het lezen van al deze letters en getallen. Voor een duidelijk overzicht van wat alle normen doen en welke normen nieuw zijn, maakten wij een praktisch overzicht. Bekijk de normen - en hoe ze voeten beschermen - in dit overzicht.

 Download het overzicht

Uitgebreide uitleg per veiligheidsnorm 

 

S1-normering 

Werkschoenen met de S1-normering nemen de eisen van de SB-normering over. Deze werkschoenen moeten dus bestand zijn tegen 200 joule en een indeuk resistentie hebben van minimaal 15.000 Newton. De S1-normering van werkschoenen gaat verder dan dat. S1 werkschoenen moeten altijd voldoen aan de volgende aanvullende eisen:
 

- De werkschoenen moeten antistatisch zijn; 

- De werkschoenen moeten voorzien zijn van een gesloten hiel én een schokabsorberende hak.

De S1-normering werkschoenen worden vaak gedragen in droge werkomstandigheden. Mallegrom Veiligheidsschoenen heeft een ruim aanbod aan S1 werkschoenen. Dit aanbod vindt u hier.

 

S1P-normering 

De S1P werkschoenen zijn vergelijkbaar met S1 werkschoenen. Het verschil zit in de zool. Werkschoenen met een S1P-normering zijn voorzien van een antiperforatiezool. Deze zool biedt bescherming tegen het perforeren van scherpe materialen. Uw voeten zijn hierbij beschermd tegen spijkers, glas, splinters, etc. die de zool kunnen binnendringen. Een antiperforatiezool kan uit verschillende materialen bestaan. Bekijk het volledige Mallegrom aanbod van S1P werkschoenen.

 

S1PL-normering (nieuw)  

Een S1PL werkschoen is in de basis een S1 veiligheidsschoen. Werkschoenen met de S1-normering nemen de eisen van de SB-normering over. Deze werkschoenen moeten dus bestand zijn tegen 200 joule en een indeuk resistentie hebben van minimaal 15.000 Newton. Maar, de S1PL-normering van werkschoenen gaat verder dan dat. S1 werkschoenen moeten altijd voldoen aan de SB eisen. De zolen van veiligheidsschoenen met een PL normering zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 4.5 millimeter. 

 

S1PS-normering (Nieuw)  

De S1PS werkschoenen zijn vergelijkbaar met S1P werkschoenen. Het verschil zit in de zool. Werkschoenen met een S1PS-normering zijn voorzien van een antiperforatiezool die bestand is tegen perforatie van objecten tot 3 millimeter. Deze zool biedt, net als een S1P-normering, bescherming tegen het perforeren van scherpe materialen. Uw voeten zijn hierbij beschermd tegen scherpe objecten die de zool kunnen binnendringen. Een antiperforatiezool kan uit verschillende materialen bestaan. Bekijk het volledige Mallegrom aanbod van S1PS werkschoenen.

S2-normering 

Alle eerder genoemde veiligheidseisen die genoemd zijn bij de SB-normering en de S1-normering gelden ook voor werkschoenen met de S2-normering. Het grote verschil tussen werkschoenen met de S1-normering en de S2-normering is het gebruik van waterafstotend bovenmateriaal. Werkschoenen met de S2-normering hebben altijd een water- en vuilafstotende schacht tot 60 minuten. Dit maakt dat deze werkschoenen vaak gedragen worden in natte werkomstandigheden. 

S2 werkschoenen zijn water- en vuilafstotend, maar niet geheel waterdicht.  

Bent u op zoek naar werkschoenen met S2-normering? Bekijk ons aanbod!

S3-normering 

De meest voorkomende en meest gedragen werkschoen is een werkschoen met S3-normering. Dat komt omdat deze S3-normering de meest uitgebreide eisen stelt aan een werkschoen. S3 werkschoenen moeten voldoen aan alle eisen van de S2-normering. Daarbij zijn de S3 werkschoenen standaard uitgerust met een antiperforatiezool (net als de S1P werkschoenen). S3 werkschoenen zijn geschikt om te dragen tijdens veel verschillende werkomstandigheden. U hoeft zich geen zorgen te maken over de bescherming van uw voeten. Hier bekijkt u ons volledige S3-normering werkschoenen assortiment.

 

S3S-normering (Nieuw)  

Een S3S veiligheidsschoen is in de basis een S2 veiligheidsschoen. De zool is voorzien van de PS norm. De zolen van veiligheidsschoenen met een PS normering zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 3 millimeter. 

 

S3L-normering (Nieuw)  

Een S3L veiligheidsschoen is in de basis een S3 veiligheidsschoen. De zolen van veiligheidsschoenen met een S3L normering zijn voorzien van zolen die extra bescherming bieden tegen perforatie. Ze zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 4.5 millimeter. S3L-werkschoenen zijn daarnaast voorzien van een waterafstotend bovendeel. Werkschoenen met een S3L-normering worden om die reden veel gedragen in een omgeving waar vocht aanwezig is. 

S4-normering

De S4-normering geldt alleen voor rubberen en kunststof werklaarzen.  

S4 werklaarzen hebben als basis de S1-normering en zijn dus bestand tegen 200 joule, hebben een indeuk resistentie van minimaal 15.000 Newton, zijn antistatisch en zijn voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. De werklaarzen met S4-normering bestaan volledig uit rubber of uit polymeren. Dit zorgt dat de S4-normering laarzen volledig waterdicht zijn en gemakkelijk schoon te houden. 

Door de verschillende eigenschappen worden S4 werklaarzen vaak gedragen in de voedselindustrie. 

 

S5-normering 

De S5-normering geldt net als de S4-normering voor werklaarzen. De laarzen zijn gemaakt van rubber of kunststof en zijn waterdicht. De S5-klasse werklaarzen zijn in de basis hetzelfde als de S4-werklaarzen. Toch zijn er twee verschillen: S5 laarzen hebben namelijk een beschermende tussenzool en een antislipzool. 

 

S6-normering (Nieuw)  

Een S6 veiligheidsschoen is in de basis een S2 veiligheidsschoen. In deze norm worden de veiligheidseisen van een S2 schoen aangevuld met de WR-norm. WR staat voor waterbestendig geheel. De veiligheidsschoenen in de S6-norm zijn dus waterbestendig. 

 

S7-normering (Nieuw)  

Een S7-veiligheidsschoen is in de basis een S3 veiligheidsschoen. In de S7-norm worden de veiligheidseisen van een S3-schoen aangevuld met de WR-norm. WR staat voor waterbestendig geheel. De veiligheidsschoenen in de S7-norm zijn dus waterbestendig. Daarnaast zijn S7-veiligheidsschoenen voorzien van een gesloten hiel, ze zijn antistatisch en de hak draagt bij aan energieabsorptie. De zool van een S7-veiligheidsschoen is daarnaast brandbestendig en de waterbestendigheid van deze schoenen is maar liefst 80 minuten bij direct watercontact. S7-werkschoenen zijn voorzien van een zool die opgewassen is tegen perforatie en de schoenen bieden bescherming tegen zware voorwerpen. 

 

S7S-normering (Nieuw)  

Een S7S veiligheidsschoen is in de basis een S3S veiligheidsschoen. Naast alle veiligheidskenmerken van SB, S1 en S2, hebben de S3 veiligheidsschoenen een extra beschermende factor. De S3 werkschoenen hebben een stalen of APT tussenzool. Deze tussenzool biedt extra bescherming zodat scherpe voorwerpen niet door de zool kunnen. De zool is voorzien van de PS norm. De zolen van veiligheidsschoenen met een PS normering zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 3 millimeter. Daaraan toegevoegd is de WR-normering. Deze normering staat voor waterbestendigheid. 

 

S7L-normering (Nieuw)  

In de basis is een S7L veiligheidsschoen een S3L- veiligheidsschoen. De basis daarvan is S3. Deze veiligheidsschoenen met een S3L normering zijn voorzien van zolen die extra bescherming bieden tegen perforatie. Ze zijn bestand tegen perforatie van objecten tot 4.5 millimeter. S3L-werkschoenen zijn daarnaast voorzien van een waterafstotend bovendeel. Werkschoenen met een S7L-normering zijn daarnaast voorzien van de WR codering. Dat betekent dat S7L werkschoenen volledig waterdicht zijn. 

 

ESD-normering 

Werkschoenen met ESD-normering zijn in staat om elektrostatische lading te ontladen. ESD staat namelijk voor ‘electro static discharge’.  

Door te bewegen bouwt u de hele dag door statische elektriciteit op. Een werkschoen met ESD-normering voert deze statische elektriciteit weer af, waardoor de lading tussen de vloer en de persoon gelijk blijft. Dit is belangrijk voor personen die werken met kwetsbare objecten en apparatuur die beschadigd raken bij schokken en vonken. 

Het verschil tussen een antistatische schoen en een schoen met ESD-normering is dat een antistatische schoen enkel in staat is om de elektriciteit weg te laten vloeien. ESD werkschoenen beschikken over een elektrische weerstand tussen de 0,1 en 100 MegaOhm. Elektrostatische ladingen worden via de zool gecontroleerd én weggeleid. Dit zorgt ervoor dat schade aan elektronische componenten door ontlading wordt voorkomen.  

In het Mallegrom assortiment vindt u een ruim aanbod aan werkschoenen met de ESD-normering.  

 

HRO-normering 

Een werkschoen met de HRO-normering heeft een hittebestendige zool. HRO staat voor Heat Resistant Outsole. Deze hittebestendige zool is tot wel 300 °C contactwarmte bestand voor een periode van ± 1-2 minuten. 

 

CI-normering 

Wanneer een werkschoen de CI-normering draagt dan is de schoen te dragen bij lage tot zeer lage temperaturen. CI staat voor koude isolatie.

 

HI-normering 

Een HI-normering is het tegenovergestelde van de CI-normering. De HI-normering staat voor warmte-isolatie, wat inhoudt dat werkschoenen met deze normering te dragen zijn bij hoge tot zelfs zeer hoge temperaturen.

 

Werkschoenen zonder verplichte SB-normering 

 

EN ISO 20347:2022 

Nu we de werkschoenen met de verplichte SB normen hebben uitgelegd, besteden we graag nog wat aandacht aan de beroepsschoenen zonder verplichte SB normering. U herkent deze schoenen aan de O. De O staat voor Occupational. Ook binnen deze norm zijn verschillende niveaus van bescherming te onderscheiden.

 

OB-normering 

Een schoen met OB-normering voldoet niet aan de basisveiligheid-eisen. Deze werkschoenen worden gedragen in een werkomgeving waarin weinig risico heerst.

 

O1-normering 

Een schoen met O1-normering kenmerkt zich door een aantal gestelde eisen: 

  • De schoen moet een gesloten hiel hebben;
  • De schoen moet uitgerust zijn met een oliebestendige zool;
  • De hak van de schoen moet schokabsorberend zijn;
  • De schoen moet antistatische eigenschappen bezitten. 

Voor droge werkomgevingen, waar geen risico bestaat op penetratie van de zool, zijn de O1 werkschoenen geschikt om te dragen. Een bijkomend voordeel van deze O1 werkschoenen is dat vonken als gevolg van elektrostatische lading voorkomen worden. Het Mallegrom Veiligheidsschoenen O1 schoenen assortiment vindt u hier

 

O2-normering 

Bij schoenen met een O2-normering gelden dezelfde eisen als bij schoenen met de O1-normering. Een schoen met een O2-normering heeft één aanvullende eigenschap: de waterafstotende werking. Door deze waterafstotende werking is een O2 schoen geschikt om te dragen in een vochtige werkomgeving.  

Let op: de O2 schoenen zijn wel waterafstotend, maar niet waterdicht.   

Ons aanbod van schoenen met O2-normering vindt u hier

 

O3-normering 

Schoenen met de O3-normering gaan weer een stap verder dan schoenen met de O2-normering. Naast de oliebestendige zool, schokabsorberende hak, antistatische eigenschappen en waterafstotende werking, is een O3 schoen uitgerust met een penetratiebestendige tussenzool en is de loopzool voorzien van profiel. 

Deze eigenschappen zorgen dat de O3 schoen uw voeten beschermt tegen scherpe voorwerpen op de grond.  

Bent u op zoek naar een professionele schoen met O3-normering? Bekijk ons assortiment.

 

Op zoek naar de perfecte veiligheidsschoen, werkschoen of veiligheidslaars? 

Al met al zijn er dus ontzettend veel veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen op de markt. Stuk voor stuk bevatten ze specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat voeten van werkers in verschillende omstandigheden goed worden beschermd. Voor welke werkschoen u het beste kunt kiezen, hangt af van de beroepsgroep waarin u werkzaam bent. Benieuwd naar de veiligheidsnormen die gelden voor werkschoenen voor uw beroep? Of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag!  

Werkschoenen
Top 5 witte werkschoenen
Werkschoenen
Top 5 bruine werkschoenen
Werkschoenen
Top 10 zwarte werkschoenen
Veelgestelde vragen